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Interpretation 

 
Question: The use of mild liquid soap is required in the diapering and 

toileting procedures. Should the use of mild liquid soap also 
be required in the hand washing procedures for classrooms? 

 
Applicable To: Licensed Day Care Centers  
  
Policy Citation:  Section 407.340 Diapering and Toileting Procedures 

  
k) Mild liquid soap and single-use towels or automatic dryers 

shall be provided. Towels may be disposable. Automatic 
dryers shall not be used for infants and toddlers. 

 
 Section 407.320 Hand Washing 
 

a) Children's hands shall be washed routinely and frequently 
with soap and water, at least at the following times: 
 
1) Upon arrival at the center; 
2) Before and after each meal or snack; 
3) After using the toilet or having diapers changed; 
4) After handling pets or animals; 
5) After wiping or blowing his or her nose; 
6) After touching items soiled with body fluids or 

wastes (e.g., blood, drool, urine, stool or vomit);  
7) Before and after cooking or other food experience;  
8) After outdoor play time; and 
9) Before and after using the water table. 

 
c) The following technique for thorough hand-washing shall 

be used: 
 

1) Wet hands under warm running water. 
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2) Lather both hands well and scrub vigorously for at 
least 15 seconds. 

3) Rinse hands thoroughly under warm running water. 
4) Dry both hands with a new single-use towel or 

automatic dryer. 
5) For hand-held faucets, turn off the water using a 

disposable towel instead of bare hands to avoid 
recontamination of clean hands. 

 
e) When children are too young to wash hands by 

themselves, staff shall wash their hands using the above 
technique. As children are developmentally ready, staff 
shall teach children the proper hand-washing technique 
and assist and supervise the procedure as needed. 

 
Discussion: The rule does require the use of mild liquid soap in toileting 

procedures. In the Hand Washing Procedures no mention is made 
of the type of soap to be used since it is the physical action of 
hand-washing, not the type of soap that removes soil.  However 
the National Health and Safety Performance Standards state that 
“bar soap or liquid soap may be used by staff, as both are equally 
effective. However, children should use liquid soap, as they do not 
have the dexterity to handle a bar of soap.” The intent of this 
standard is to make it easier for young, preschool age children to 
be able to wash their hands. 

 
The Department does recommend the use of mild liquid soap for 
young preschool age children in the hand washing procedures but 
the Department does not require it in rule. The use of bar soap for 
school-age children is acceptable.   

 
Response:  The use of mild liquid soap shall be required for 

diapering and toileting procedures, but the rule does not 
require the use of mild liquid soap in the hand-washing 
procedures. Liquid soap is recommended for preschool 
children because of their limited dexterity to handle bar 
soap when washing hands.  

  


