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Interpretation 

 
Question:  May Child Care Assistants take children to the bathroom without violating 

subsections 407.90(d)(1) and 407.90(e)(1), which require children to be 
under the supervision of an Early Childhood Teacher at all times? 

 
Applicable To: Licensed Day Care Centers   

 
Policy Citation:  407.90 Staffing Structure 
 

d) Each group of children shall be under the direct supervision of an early 
childhood teacher or a school-age worker. 

 
1) Infant, toddler and preschool groups, as well as multi-age groups, 

shall be supervised by an early childhood teacher at all times, 
except as allowed by Section 407.190(e)(2). 

 
e) Assistants shall be assigned to each group as needed to meet the staff/child 

ratios required by Section 407.190. 
 

1) Early childhood assistants shall be assigned to infant, toddler and 
preschool groups and work under the direct supervision of an early 
childhood teacher. They shall not assume full responsibility for the 
group, except as allowed by Section 407.190(e). 

 
(Source: Added at 22 Ill. Reg. 1728, effective January 1, 1998) 
 
Section 407.190 Grouping and Staffing 

 
a) The group sizes and ratio of child care staff to children present at any one 

time shall be as follows: 
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 AGE OF CHILDREN     STAFF/ MAXIMUM 
 CHILD RATIO GROUP SIZE 
 

Infants (6 weeks through 14 months) 1 to 4 12 
 Toddlers (15 through 23 months) 1 to 5 15 

Two years 1 to 8 16 
Three years 1 to 10 20 
Four years 1 to 10 20 
Five years(preschool) 1 to 20 20 
School-age Kindergartners present 1 to 20 30 

 
b) The following exception to this Section is permitted: An early childhood 

teacher aided by an early childhood assistant may supervise a group of up 
to 30 children if all of the children are at least five years of age. 

 
e) With the exception of infants and toddlers, children may be under the 

direct supervision (staff in the same room) of 50% of the qualified staff 
required by this Section during nap times, provided the required 
staff-to-child ratio is maintained on the premises. 

 
(Source: Added at 22 Ill. Reg. 1728, effective January 1, 1998) 

 
Discussion: The citations above indicate infant, toddler, preschool, and multi-age groups of 

children are to be under the direct supervision of the Early Childhood Teacher at all 
times.  Early Childhood Assistants are to work under the direct supervision of the 
Early Childhood Teacher as needed to meet the staff/child ratios required by 
Section 407.190.  Assistants taking a child to the bathroom are acting under the 
direction of the Teacher, who is still directly supervising the group of children that 
remain.  There is nothing in these subsections that prohibits an Early Childhood 
Assistant from taking a child to the bathroom as long as staff/child ratios for the 
remaining children continue to be in compliance with Section 407.190 while is 
Assistant is gone.  

 
Response: Child Care Assistants may take children to the bathroom without violating 

subsections 407.90(d)(1) and 407.90(e)(1), as long as staff/child ratios do 
not fall below those required under Section 407.190.   


