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Interpretation 

 
Applicable To: Licensing Standards for Foster Family Homes 

 
Policy Citation: 402.12(a):  The licensee(s) shall be either a single person or a man and woman 

married to each other.  Each foster parent shall be willing and able to assume 
appropriate responsibilities for the child or children received for care. 

 
402.12(d):  All members of the household age 13 and older (except for foster 
children) shall have passed the background check required in  89 Ill. Adm. Code 
385, Background Checks. 

 
402.12(j):  Each foster parent shall complete, as a condition of initial licensure, at 
least six clock hours of approved pre-service training.  

 
402.12(k):  In addition, each foster parent shall complete, as a condition of license 
renewal, approved in-service training in accordance with the schedule below.  
Child welfare agencies may require foster families under their supervision to 
complete additional training as a condition of continued supervision by the 
agency. 

 
License Renewal Due In Year:  Clock Hours of Approved Training 

Required 
 

1998       4.0 
1999       8.0 
2000      12.0 
2001 or thereafter    16.0 

 
 
Question: A married couple is interested in becoming licensed foster parents. The husband is 
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in the military and is  stationed in various remote locations for a year. The spouse is 
requesting to be licensed in her name only until her husband returns home. Can she 
obtain a license in her name? 

 
Discussion: A couple who is legally married with no intent to divorce or separate are considered 

married applicants regardless of the occupation of the individuals.  
 

Subsection 402.12(g) and (k) require that each adult obtain a background check and that 
both adult members of the family attend training. These are requirements that must be met 
by both adults and are not waved regardless of the adult’s occupations. The Department 
has accommodated families in various ways who work away from the home and find it 
difficult to participate in all activities for licensure. Such accommodations could be 
arranged for families who are away in the military, for instance, finger printing could be 
scheduled during leaves. 
 
It is the Department’s intent to assist families in meeting the licensing standards while at 
the same time assuring that the families that become licensed are safe. A foster home 
license is granted for four years. During that four years the individual serving in the 
military will be home on leave and eventually will be living back home. The Department 
has a responsibility to assure the appropriateness of a family member prior to issuing a 
license. 

 
Response: One individual of a married couple cannot be a single licensee. Both adult members 

of the family shall meet the requirements of 89 Ill. Adm. Code 402, Licensing 
Standards for Foster Family Homes and be named on the license issued by the 
Department. 

 
 


